Verhalen uit de praktijk: "Alle collega's moeten het belang van beweegpauzes beseffen"

De provincie Friesland staat bekend om zijn prachtige wateren en pittoreske bruggen. Om al het weg- en waterverkeer in goede banen te leiden, zitten de brugwachters van de provincie het grootste deel van hun werkdag. Zitten brengt gezondheidsrisico's met zich mee, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Daarom stimuleert de provincie medewerkers om te bewegen tijdens hun werk. Sinds een jaar wordt een groot deel van de bruggen bediend vanuit It Swettehûs, een nieuw circulair gebouw dat ontworpen is naar de laatste duurzame en ergonomische inzichten. 

Brugwachter

Een van de brugwachters die voortvarend aan de slag is gegaan om zijn werk niet alleen veilig maar ook gezond te doen, is Hendrik Veenstra. Hij legt uit hoe zijn werkdag eruitziet. "Vanuit onze nieuwe brugbedieningscentrale kunnen we tientallen bruggen in de hele provincie bedienen. We volgen de beroepsvaart op een digitale kaart, houden rekening met wind, andere boten en wegverkeer, en proberen de doorvaart zo soepel en veilig mogelijk te organiseren.”

“Het is werk waarbij je je goed moet concentreren. Daarom is het niet alleen gezond, maar ook voor de concentratie belangrijk om af en toe even op te staan en een rondje te lopen. Als het druk is heb je de neiging om achter je bureau te blijven zitten, maar dat is niet goed voor je concentratie. Daarom zorg ik ervoor dat ik minstens om de anderhalf uur opsta en ga bewegen."

Gezond werken stimuleren

Michiel Visser, lid van de vitaliteitscommissie van de provincie Friesland vertelt waarom de provincie het belangrijk vindt dat medewerkers bewegen, zowel tijdens het werk als daarbuiten. "We vinden de vitaliteit van onze medewerkers belangrijk. Daarom stimuleren we gezond werken. Zo investeren we in de materialen waarmee ze zo gezond mogelijk hun werk kunnen doen, zoals zit-stabureau's en ergonomische stoelen. We hebben onze gebouwen zo ingericht dat je vanzelf gemotiveerd wordt om te bewegen. Zo zijn er aparte plekken voor geconcentreerd werken, samenwerken en overleggen."

"Ook bieden we onze medewerkers tijd om te bewegen tijdens het werk. Om net als Hendrik even op te staan en een rondje te lopen of koffie te halen, maar ook om te sporten tijdens het werk. We organiseren bijvoorbeeld hardlooptrainingen en schaatsen onder werktijd, op voorwaarde dat de werknemer deze tijd op een later moment inhaalt. Voor het sporten hebben we als vitaliteitscommissie speciale sportkleding laten ontwerpen die we met korting aanbieden. De eerste bestelronde was zo'n groot succes dat de volgende er alweer aankomt."

Elkaar motiveren om te bewegen

Even een rondje lopen om het hoofd leeg en het lichaam soepel te maken is niet het enige dat Hendrik doet om gezond en geconcentreerd zijn werk te kunnen doen. "We hebben hier zit-stabureau's en tijdens een dienst van acht uur wissel ik wel vier keer van zitten naar staan of andersom. Daar moet je aan wennen, maar als je anderen ook hun bureau ziet wisselen, ga je er vanzelf in mee. Ook heb ik een smartwatch die elk uur een seintje geeft om even te bewegen. Ik heb op mijn horloge een aantal beweegringen ingesteld, die je vult door bijvoorbeeld te staan of te lopen. Ik wil ze graag volmaken, dus zo blijf ik gemotiveerd."

Hendrik en zijn collega's motiveren elkaar ook om te blijven bewegen. Zo hebben ze samen een wandelcompetitie opgezet met de Ommetje-app. "We zijn ooit met vijf mensen begonnen, maar inmiddels doet al meer dan de helft van de afdeling mee. Er is een serieuze competitie ontstaan. Ik laat mijn dag niet leiden door de app, maar als je een dag niet wandelt ben je je reeks kwijt. Dus dat is een mooie motivatie om het toch te doen, ook als je even geen zin hebt. Bewegen begint met bewustzijn en wordt zo vanzelf een gewoonte."

Vitaliteitscommissie

Als het gaat om het bevorderen van deze goede gewoontes heeft Michiel nog veel meer ideeën. "Als vitaliteitscommissie wil je natuurlijk altijd meer. Zo willen we graag op iedere verdieping een plek creëren waar je kunt bewegen. Bijvoorbeeld een stang aan de muur waar je jezelf aan kunt optrekken, of een pingpongtafel, zodat je tegelijk kunt bewegen en overleggen. Met daarbij in grote letters een motiverende tekst: 'Doe je ook mee? #DevitaleFries.'"

Ook voor andere organisaties heeft Hendrik nog wel een tip: "Je kunt beweging niet verplichten, maar je kunt het wel faciliteren. Dan gaan er vanzelf steeds meer mensen meedoen."