Tool voor identificatie kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

Kankerverwekkende stoffen komen in vrijwel elke werksituatie voor. Via de vernieuwde website van de Roadmap on Carcinogens hebben werkgevers en werknemers toegang tot een praktische tool om deze gevaarlijke stoffen op de werkvloer te identificeren. Hiermee kunnen zij risico’s op blootstelling beoordelen, op basis van sector, beroep, of de specifieke stoffen waarmee wordt gewerkt. Naast gerichte oplossingen om werkenden te beschermen, biedt de website begrijpelijke informatie over relevante wetgeving.

websitekankerverwekkendestoffen

Jaarlijks overlijden in de Europese Unie ongeveer 100.000 mensen aan kanker die wordt veroorzaakt door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk. En ruim 120.000 mensen krijgen de diagnose werkgerelateerde kanker. De Roadmap on Carcinogens helpt bedrijven en werkenden bij de beoordeling van blootstelling aan deze stoffen. Vervolgens wordt gewezen op passende maatregelen voor specifieke sectoren en beroepen. De huidige website is in het Engels, in de loop van 2025 komt een Nederlandse versie beschikbaar.

Drie startpunten voor risicobeoordeling

De tool biedt drie manieren om te ontdekken of er in een bepaalde sector of beroep met kankerverwekkende stoffen wordt gewerkt. Je kunt zoeken op sector of beroep, waarbij oplossingen en voorbeelden volgens het STOP-principe worden gegeven: substitutie, technische maatregelen, organisatorische maatregelen en persoonlijke bescherming. Als al bekend is dat er met kankerverwekkende stoffen wordt gewerkt, of als ze vrijkomen tijdens een werkproces (zoals bij lasrook), dan kun je zoeken op specifieke stoffen. Daarbij bieden deze factsheets alle belangrijke praktische en juridische informatie.

Over de Roadmap on Carcinogens

De Roadmap on Carcinogens is een actieprogramma dat zich richt op het voorkomen van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk. Het programma wil het bewustzijn vergroten en kennis, oplossingen en hulpmiddelen delen. Veel Europese landen en organisaties, zoals de European Trade Union Confederation – ETUC (EU-werknemers), BusinessEurope (EU-werkgevers), het European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA), het European Chemicals Agency (ECHA) en de Europese Commissie, werken samen aan dit programma. Meer informatie is te vinden op de website van de Roadmap on Carcinogens.