Praten over (on)gewenste omgangsvormen? Gebruik de Koerskaart!
Het is volop herfst, en voor je het weet staan de feestdagen voor de deur. Een tijd van kerstdiners, nieuwjaarsborrels en een wat informelere sfeer op het werk. Een goed moment om nu alvast stil te staan bij hoe jullie met elkaar omgaan. Geef je elkaar bijvoorbeeld wel of geen zoen? Wanneer voelt een aanraking of opmerking niet goed? Wat vinden jullie acceptabel en wat niet? De KoersKaart ‘Met elkaar trekken we de grens’ is een handig hulpmiddel om hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Wist je dat maar liefst de helft van de vrouwen en bijna 1 op de 5 mannen fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt? Die aantallen liggen nog hoger bij niet-fysieke vormen, zoals ongepaste grapjes of appjes. Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt in verschillende vormen voor en kan zich overal voordoen. Ook op het werk. Dit kan leiden tot een onprettige of zelfs onveilige sfeer, verhoogt stress en ziekteverzuim en belemmert professionele ontwikkeling.
Maak omgangsvormen bespreekbaar
Juist richting de feestdagen is het belangrijk om met je team in gesprek te gaan over (on)gewenste omgangsvormen en afspraken te maken. Zoen je elkaar wel of niet op de nieuwjaarsborrel? Wanneer gaat een aanraking te ver? Door dit van tevoren te bespreken maak je het makkelijker voor medewerkers om hun grenzen aan te geven. Zodat medewerkers weten waar ze aan toe zijn en zich veilig voelen op het werk. Niet alleen tijdens de feestdagen, maar elke werkdag.
Veilig teamgesprek met de KoersKaart
In een veilige werkomgeving worden alle medewerkers gelijkwaardig behandeld en worden grenzen en wensen gerespecteerd. Door met jouw team te bespreken wat (on)gewenste omgangsvormen zijn, kun je seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk voorkomen of doorbreken. Eén van de manieren om dit gesprek te voeren is met de KoersKaart ‘Met elkaar trekken we de grens’. De KoersKaart is een hulpmiddel om het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag op een gestructureerde en veilige manier te voeren.
Met de KoersKaart loop je in ongeveer 2 uur met elkaar door verschillende situaties die kunnen voorkomen op het werk. Aan de hand van de voorbeelden bespreek je met je team wat jullie wel en niet oké vinden. Alle teamleden krijgen de ruimte om gedachten, zorgen en ideeën te delen. Het is hierbij niet nodig om persoonlijke ervaringen te delen als je dat niet wilt. Tijdens het gesprek maak je meteen concrete afspraken over hoe jullie op het werk met elkaar om willen gaan.
Andere gespreksvormen
Past het teamgesprek niet bij jouw organisatie? Er zijn meer gespreksvormen. Zoals het feedbackgesprek met de medewerker, het omstandergesprek, het buddygesprek en de dialoogtafel. Meer informatie over de verschillende gespreksvormen vind je in de Handreiking cultuurverandering op de werkvloer van Regeringscommissaris Mariëtte Hamer.
Terugkijken webinar (on)gewenste omgangsvormen
Onlangs organiseerde de Rijksoverheid een webinar ‘Hoe voer ik het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen op het werk?’ voor werkgevers leidinggevenden. Dit webinar biedt concrete handvatten om op een veilige en constructieve manier in gesprek te gaan over omgangsvormen en samen heldere afspraken te maken. Je kunt het webinar terugkijken op de website van de campagne Met elkaar trekken we de grens.
Kijk voor meer informatie over het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag op metelkaartrekkenwedegrens.nl.