Nieuwe factsheets over fysieke over- en onderbelasting en beeldschermwerk
TNO heeft nieuwe factsheets gepubliceerd over zitten tijdens het werk, beeldschermwerk en fysieke arbeidsbelasting. In deze drie factsheets staan de nieuwste cijfers, inzichten en tips om gezondheidsklachten door werk te verminderen. De cijfers zijn onder andere gebaseerd op de NEA 2023, een jaarlijkse enquête onder werknemers uitgevoerd door TNO en CBS. De factsheets zijn bedoeld voor werkgevers en werknemers.
Werk dat lichamelijk belastend is, komt in alle sectoren voor. Denk aan te veel belasting, zoals zwaar tillen, of te weinig belasting: weinig beweging en lang zitten. Beide vormen kunnen leiden tot klachten, zoals rugpijn of nekklachten door teveel belasting, of diabetes type II en hart- en vaatziekten door onderbelasting. Uit de cijfers van TNO blijkt dat ongeveer tweederde (59%) van alle Nederlandse werknemers klachten heeft aan het bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten). 43% heeft arm-, nek en schouderklachten.
Factsheet Beeldschermwerk
Uit het onderzoek van TNO blijkt dat 44% van de werknemers dagelijks 6 uur of langer achter een beeldscherm werkt. Voor ruim de helft is dat zelfs 8 uur of langer. Sinds de COVID-19 pandemie is het percentage werknemers dat 8 uur of meer uren per werkdag beeldschermwerk doet, gestegen van 18% naar 25%. Daarna is dit nauwelijks meer gedaald. Beeldschermwerk kan leiden tot klachten aan armen, en of schouders en komt het vaakst voor in de ICT, de financiële sector, openbaar bestuur en zakelijke dienstverlening.
Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door beeldschermwerk te verminderen? Bekijk de factsheet Beeldschermwerk.
Factsheet Zitten tijdens werk
De factsheet Zitten tijdens werk laat zien dat 3,8 miljoen werknemers (47%) dagelijks 6 uur of langer zitten tijdens hun werk. Sinds de uitbraak van COVID-19 is dit aantal toegenomen: in 2021 zat zelfs 49% van de werknemers meer dan 6 uur per dag. Hoewel dit percentage daarna iets afnam, ligt het nog steeds hoger dan vóór de pandemie (46% in 2019). Gemiddeld zitten werknemers in Nederland 8,7 uur per dag. Dat is niet gezond, want langdurig zitten verhoogt onder meer het risico op hart- en vaatziekten. Sectoren waarin het meest wordt gezeten, zijn dezelfde sectoren als waarin veel beeldschermwerk wordt verricht. Dat zijn de ICT, de financiële sector en het openbaar bestuur. Daarnaast komt zitten ook veel voor in de vervoerssector.
Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door zitten tijdens het werk te verkleinen? Bekijk de factsheet Zitten tijdens werk.
Factsheet Fysieke arbeidsbelasting
De factsheet Fysieke arbeidsbelasting toont aan dat 37% van alle werknemers fysiek belastend werk verricht. Bijna 6 op de 10 werknemers heeft klachten aan het bewegingsapparaat, zoals rug-, schouder- of knieklachten. Van de werknemers met één of meerdere door een arts vastgestelde beroepsziekte(n), heeft 38% een aandoening aan het bewegingsapparaat. Fysiek belastend werk komt het meest voor in de sectoren landbouw, horeca en vervoer.
Ben je benieuwd naar alle cijfers en naar de maatregelen die je kunt nemen om (de kans op) gezondheidsklachten door fysieke arbeidsbelasting te verminderen? Bekijk de factsheet Fysieke arbeidsbelasting.