Wereldkankerdag 2025: samen sterk tegen werkgerelateerde kanker

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Deze dag vraagt extra aandacht voor de impact van kanker, waaronder werkgerelateerde kanker. Elk jaar overlijden in Europa ruim 100.000 (ex-)werknemers door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk. Hiermee is kanker de grootste werkgerelateerde doodsoorzaak.

Decoratieve afbeelding Logo roadmap on carcinogens

Kanker door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek is een groot beroepsrisico dat vaak over het hoofd gezien wordt. Werknemers in sectoren zoals de bouw, industrie, landbouw en gezondheidszorg lopen een hoger risico op langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen.

Veelvoorkomende kankerverwekkende stoffen

Kankerverwekkende stoffen die vaak voorkomen op de werkplek zijn onder meer asbest, benzeen, formaldehyde en zware metalen.

  • Asbest werd op grote schaal gebruikt in bouw- en isolatiematerialen en kan leiden tot ziektes als mesothelioom en longkanker.
  • Benzeen, een chemische stof in brandstoffen en oplosmiddelen, wordt in verband gebracht met leukemie en andere vormen van bloedkanker.
  • Sommige kankerverwekkende stoffen komen vrij tijdens werkprocessen, zoals bijvoorbeeld lasrook en dieselmotoremissies, en vormen zo een risico.

Hoe blootstelling te voorkomen

Het risico op het ontwikkelen van kanker door kankerverwekkende stoffen op de werkplek hangt af van de aard, mate en duur van blootstelling en de individuele gevoeligheid. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te voorkomen of als dat niet gaat, te minimaliseren. Dat moet aan de hand van de STOP-strategie, de leidraad voor het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen.

Thema: United by unique

Het thema van Wereldkankerdag 2025 is ‘United by Unique’: alle kankerpatiënten delen dezelfde diagnose, maar ieder verhaal is uniek. Dat geldt ook voor werknemers of ex-werknemers die kanker kregen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Hun verhalen verschillen, maar worden verenigd door het feit dat hun ziekte voorkomen had kunnen worden.

Meer informatie over de risico’s, feiten over kankerverwekkende stoffen, maatregelen en de STOP-strategie is te vinden op de website van de Roadmap on Carcinogens.