“Mijn gouden tip om veilig te werken is de slogan van een bekende meubelgigant: ‘Aandacht maakt alles mooier’”
André Breuer weet hoe belangrijk het is dat veiligheid leeft op de werkvloer. Hij is afdelingsmanager bij een netbeheerbedrijf. Samen met collega’s ondersteunt hij talloze initiatieven om veiligheid tot prioriteit te maken én houden en nomineerde hij collega Rob Tellings als veiligheidsheld.
“Het gaat erom dat elke monteur de risico’s met z’n gezond boerenverstand herkent”
“Om veilig te kunnen werken is het cruciaal dat elke medewerker weet wat veiligheid betekent en waar de risico’s zitten,” aldus Breuer. “Je kunt honderden regeltjes hebben, maar het gaat erom dat die geïnternaliseerd zijn en dat iedere monteur dus met zijn gezond boerenverstand de risico’s herkent.” Dat is niet onbelangrijk bij een netbeheerbedrijf. De monteurs van de netbeheerder krijgen te maken met acuut gevaar én gevaarlijke stoffen die op termijn letsel kunnen veroorzaken. Breuer legt uit: “We werken met gas en elektriciteit. Als je niet nauwkeurig werkt, kan daar natuurlijk van alles misgaan. Denk aan explosies en kortsluitingen met 10.000 volt. Ook hebben we te maken met chroom-6 en asbest in onze installaties. We moeten continu meten of de grond waarin onze monteurs werken, om bijvoorbeeld leidingen aan te leggen, niet vervuild is met stoffen zoals PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) en benzeen.”
“Onze stelregel: meten is weten”
“Per probleemstof maken we een plan van aanpak. Dat doen we in samenspraak met instituten zoals TNO of Kiwa. En we baseren ons natuurlijk op de beschikbare landelijke richtlijnen. In zo’n plan van aanpak vertalen we regels en richtlijnen naar operationele handelingen.” Op dit moment is de netbeheerder bezig met de sanering van alle stations waar asbest te vinden is. “Onze monteurs zijn zelf gekwalificeerd om zekeringen met asbest te vervangen, maar als een heel station vervuild is, schakelen we een externe firma in. Ook voor chroom-6 geldt dat we risico’s vermijden en metingen en saneringen laten uitvoeren door een gespecialiseerde partij.”
Om bodemvervuiling te herkennen volgen de monteurs cursussen en wordt de bodem continu getoetst. Wat ze doen als de grond vervuild is? Daar kan Breuer kort over zijn: “Als er vervuiling is, wordt er niet meer gegraven. We leggen de werkzaamheden stil en bekijken de opties: een stuk grond volledig vervangen of de grond afgraven. Soms wijst nader onderzoek uit dat het mogelijk is om de werkzaamheden weer op te pakken, mits de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) in orde zijn natuurlijk.” Een harde regel bij het bedrijf: meten is weten. “Risico’s kun je niet altijd horen, ruiken of zien. Elektriciteit, bijvoorbeeld, zie je niet. Gas ruik je, maar soms is het dan al bijna te laat; na twee teugen gas ben je bewusteloos. Daarom gaan we preventief te werk en meten we continu.” Dat betekent: niet alleen aan het begin van de dag maar ook als je na een pauze de werkzaamheden hervat. “Dit noemen wij de last-minute risico analyse, de laatste check voor je weer aan de slag gaat.”
“De broodjes van de bakker”
“Daarnaast is het voor de veiligheid belangrijk dat mensen uitdagend en gevarieerd werk doen. Niet alleen de routineklusjes, de ‘broodjes van de bakker’. Ik laat mijn monteurs niet duizend keer hetzelfde doen. Op die manier houd ik ze scherp.” Herhaling of routine is namelijk een risicofactor, merkt Breuer op. “Als je me vraagt waar het meestal misgaat, is dat bij de mensen met weinig ervaring en bij de routinewerkers die elke dag dezelfde klus uitvoeren.” Bij beide groepen helpt het om ze te confronteren met de gevolgen van een ongeluk. “Ik laat mensen die een ongeval hebben meegemaakt hun verhaal delen. Dat maakt indruk. En met nieuwe monteurs gaan we naar Kiwa en Kema. Daar kunnen ze zelf zien hoe groot een knal van 10.000 volt is.”
Variatie, uitdaging, confrontatie. “Het zorgt er voor dat veiligheid leeft.” En dat merk je bij de netbeheerder. Er is een jaarlijkse dag voor de veiligheid, en op vloertegels (anti-slip!) verspreid door het kantoor vind je de zogenaamde 10 life saving rules. “Houd altijd de trapleuning vast!” is er zo eentje. “En je hebt natuurlijk collega’s nodig die veiligheid uitdragen…” Breuer doelt op zijn collega én veiligheidsheld Rob Tellings. “Rob neemt verantwoordelijkheid, hij neemt initiatief en is communicatief ijzersterk. Hij laat de hele afdeling weten wat er van ze verwacht wordt en spreekt iedereen aan op veilig én onveilig gedrag. Dan is het belangrijk dat je de juiste toon aanslaat en dat kan hij. Bovendien ziet hij altijd dingetjes die beter kunnen. Het is belangrijk om alert en betrokken te zijn. Mijn gouden tip is dan ook: aandacht maakt alles mooier.”