Factsheet: Aan de slag met mbo keuzedeel over gezond, fit en veilig werk

Het keuzedeel verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken is één van de – sinds 2016 – beschikbare keuzedelen voor het mbo. Met dit keuzedeel leren studenten in de beroepsopleiding arbeidsrisico’s specifiek voor hun beroep te herkennen, erkennen, bespreken en beheersen. Lees in deze factsheet hoe je als mbo-instelling aan de slag gaat met dit keuzedeel. Het document is niet digitaal toegankelijk, daarom staat de informatie van de factsheet onder de downloadlink uitgeschreven. 

Aan de slag met mbo keuzedeel over gezond, fit en veilig werk 

Wist je dat duizenden mensen in Nederland ziek zijn geworden door hun werk of een arbeidsongeval hebben gehad? Om werkgerelateerde ziektes en arbeidsongevallen in de toekomst te verminderen, is het belangrijk om van jongs af aan al goed op de hoogte te zijn van de risico’s van ieder beroep.

Daarom heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de afgelopen jaren de ontwikkeling van het mbo keuzedeel verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (VBFVGW) voor niveau 2 en niveau 3/ 4 gestimuleerd. Met dit (generieke) keuzedeel worden mbo-opleidingen aangemoedigd om studenten bewust te maken van het belang van gezond, fit en veilig werk. Op termijn draagt dit bij aan de duurzame inzetbaarheid van deze toekomstige beroepsbeoefenaars. Lees in deze factsheet hoe je als mbo-instelling aan de slag gaat met dit keuzedeel.

Wat is het keuzedeel?

Het keuzedeel verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken is één van de – sinds 2016 – beschikbare keuzedelen voor het mbo. Met dit keuzedeel leren studenten in de beroepsopleiding arbeidsrisico’s specifiek voor hun beroep te herkennen, erkennen, bespreken en beheersen. Hierdoor kunnen zij én hun collega’s gezonder en veiliger werken, vanuit een proactieve houding.

Hoe maak je het keuzedeel op maat?

Mbo-opleidingen kunnen zelf het keuzedeel verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken op maat maken en implementeren. Samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven is hiervoor essentieel.

Om een start te maken met het keuzedeel, kan je gebruik maken van documenten voor niveau 2 en niveau 3 en 4. Hierin staan de generieke vakkennis en vaardigheden beschreven waarover studenten na het volgen van het keuzedeel moeten beschikken.

Daarnaast voert het 10-stappenplan je stap voor stap langs alle belangrijke beslissingen die je moet nemen om tot een goed en op maat gesneden programma te komen.

Je kunt ook gebruik maken van de lesmaterialen in de database, die is ontwikkeld om mbo-instellingen ondersteuning te bieden bij de invulling van het onderwijsprogramma voor het keuzedeel. 

De feiten

  • In 2018 waren er in totaal ruim 800.000 werknemers in Nederlanders met een ziekte die is ontstaan door werk, in dat jaar of al eerder.
  • Alleen al in 2018 kwamen er 265.000 werknemers bij die ziek zijn geworden van hun werk.
  • In 2018 hadden 109.000 werknemers een arbeidsongeval dat leidde tot verzuim.