Animatie: De rol van een vertrouwenspersoon
Werkgevers moeten ongewenst gedrag op de werkvloer voorkomen of beperken. Denk hierbij aan agressie, pesten, seksuele intimidatie of discriminatie. Een vertrouwenspersoon kan bijdragen aan het creëren van een positieve en veilige werkomgeving. Hij of zij is het aanspreekpunt voor een luisterend oor, advies of begeleiding. Deze animatie vertelt meer over de rol van de vertrouwenspersoon in de organisatie.
Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op het werk. De Arbowet verplicht werkgevers om beleid te voeren om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken. Denk hierbij aan ongewenst gedrag, zoals agressie en geweld, pesten, seksuele intimidatie en discriminatie.
Een vertrouwenspersoon kan een positieve bijdrage leveren aan het creëren van een veilige werkomgeving. Hij of zij is het aanspreekpunt voor opvang, advies, ondersteuning en begeleiding bij ongewenst gedrag. De persoon kan intern of extern aangesteld worden.
Naast de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen, kennen we ook een vertrouwenspersoon voor integriteitskwesties, zoals fraude, diefstal en corruptie. Deze verschillende rollen kunnen ook gecombineerd worden. De vertrouwenspersoon biedt in vertrouwen een luisterend oor aan de melder.
Hij of zij denkt waar nodig mee over mogelijke oplossingen, zoals het aangaan van een gesprek, een klachtenprocedure of een doorverwijzing naar andere hulpverleners. Door problemen vroeg te signaleren en werknemers voor te lichten, kan de vertrouwenspersoon ook preventief van waarde zijn. Een vertrouwenspersoon kan goed functioneren als hij of zij onafhankelijk, toegankelijk, vakbekwaam en vindbaar is.
Op deze manier kan een vertrouwenspersoon bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving. Kijk voor meer informatie en handige tips op arboportaal.nl.