RI&E in de praktijk: introductie
Als ondernemer ben je verplicht een risico-inventarisatie en evaluatie te hebben. Dit wordt een RI&E genoemd. De RI&E wordt vaak gezien als de zoveelste verplichting waar je als ondernemer aan moet voldoen. Maar het kan je echt veel opleveren. In deze video vertellen ondernemers Bob en Margriet in het kort wat de RI&E heeft betekend voor hun bedrijf.
Bob Veldhuis: Een bedrijfsongeval kan heel makkelijk plaatsvinden. Heb je dan geen RI&E, dan heb je kans dat je aansprakelijkheidsverzekering niet thuisgeeft als werkgever... en je verzuimverzekering ook niet. Dan draai je er zelf voor op. En een schade kan honderdduizenden euro's zijn.
Verteller: Als ondernemer ben je verplicht een risico-inventarisatie en evaluatie te hebben. Dit wordt een RI&E genoemd. De RI&E wordt vaak gezien als de zoveelste verplichting waar je als ondernemer aan moet voldoen. Maar het kan je echt veel opleveren. In deze video vertellen ondernemers Bob en Margriet wat de RI&E heeft betekend voor hun bedrijf.
Margriet van Hees: Wij zijn begonnen met de RI&E in 2019.
Bob Veldhuis: De aanleiding voor ons was ergens midden negentig jaren dat wij begonnen met de RI&E. Eigenlijk heel plat, omdat het gewoon wettelijk verplicht werd.
Margriet: Dat bleef een beetje in de kast liggen en vervolgens komen er toch weer diverse brieven binnen... en dan denk je, ja, we moeten het toch maar weer eens een keertje goed herzien.
In het verleden hadden we een oogdouche aangeschaft naar aanleiding van die RI&E. Als mensen toch eens even vergeten om die veiligheidsbril op te zetten... en aan het werk zijn met die chemische middelen... was ik toch wel weer blij dat toen hij wat in het oog kreeg er een oogdouche aanwezig was. En dat erger is voorkomen.
Bob: Duurzame inzetbaarheid is ook een onderwerp in de RI&E. En duurzame inzetbaarheid is een heel belangrijk thema voor ons. In de kantine daar werkt Esther en die heeft voedingsleer gestudeerd. Mede ook om een hele goede bijdrage te leveren aan de gezondheid van de mensen die hier werken.
Margriet: Andere ondernemers kan ik alleen maar adviseren: zoek hulp bij je brancheorganisatie. Wij hebben dat gedaan bij Koninklijke Horeca Nederland. Daar helpen ze je echt enorm op weg.
Bob: Kijk dan op internet. Er zijn diverse websites waar je gewoon je start-up kunt maken. Onder andere op www.rie.nl. En daar kun je al je eerste model van afhalen. En dan is het helemaal niet zoveel werk om de eerste RI&E te introduceren in je bedrijf. En van daaruit komt vanzelf wel de update dat je hem beter maakt.
Verteller: Ook aan de slag met je RI&E? Ga dan naar www.rie.nl .