Op welke risico’s en aandachtspunten let ik als kinderbegeleider?
- Toezien op werkomstandigheden.
- Toezien op fysieke en emotionele belasting van het kind.
- Bieden van een vertrouwde omgeving.
Als een kind meedoet aan een productie, dan moet de veiligheid, de gezondheid en het welzijn zeker zijn gesteld. Enerzijds voor wat betreft de werkomstandigheden zelf en anderzijds voor wat betreft de fysieke en emotionele belasting van het kind. Om een ontheffing te kunnen krijgen, dient de producent eventuele risico’s duidelijk te omschrijven én te ondervangen. De producent informeert de Nederlandse Arbeidsinspectie bij de aanvraag over de risico’s, ook als hiervoor al beschermende maatregelen zijn getroffen.
Voor het kind zelf is het prettig te weten waar hij aan toe is. Dat er een vertrouwensband ontstaat tussen kind en begeleider(s). Daarom is het de bedoeling dat zoveel mogelijk dezelfde begeleider(s) zorgen voor een kind.
Het is uw taak om toe te zien op de wijze waarop die maatregelen in de praktijk worden uitgevoerd. Dat betekent echter niet dat daarmee alle risico’s en aandachtspunten zijn geëlimineerd. Soms komen er tijdens het oefenen of voorafgaand en tijdens de uitvoering nieuwe aandachtspunten naar voren. Als kinderbegeleider is het uw taak om deze proactief te signaleren en adequate bescherming te bieden. Dat kan om allerlei zaken gaan, zoals het meteen zorgen voor warme kleding als het weer op de set omslaat, of aan extra begeleiding tijdens een opname die het kind als eng ervaart. Ook begeleiding in de omgang met sociale media is bijvoorbeeld waardevol.
Onderdeel van een goede begeleiding is het hebben van een ‘eigen plek’ voor het kind. In deze speciale ruimte kan het kind tijdens pauzes of wachttijden huiswerk maken, uitrusten of spelen. U houdt in de gaten of er behoefte is aan zo’n ruimte en of de producent voldoende doet om deze omstandigheden te scheppen. Andere aandachtspunten voor u zijn de planning van het werk, het vervoer en de reistijd, het zorgen voor gescheiden kleedkamers voor jongens en meisjes vanaf een bepaalde leeftijd en het rekening houden met het kind in publicaties in de (sociale) media.