De bedrijfsarts kan door gevraagde en ongevraagde adviezen bijdragen aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol bij het beoordelen en begeleiden van ziekte. De bedrijfsarts heeft verschillende verantwoordelijkheden en taken op grond van artikel 14 van de Arbowet:
Het adviseren over preventieve maatregelen betreffende het algemeen arbeidsomstandighedenbeleid in het bedrijf.
- Het beantwoorden van vragen van werknemers over zijn gezondheid in relatie tot het werk, ook als de werknemer nog niet verzuimt of klachten heeft. Dit kan bijvoorbeeld via een open spreekuur.
- Het adviseren van werkenden die door ziekte niet (of niet volledig) in staat zijn om te werken en hen begeleiden bij de re-integratie.
- Het uitvoeren van het arbeidsgezondheidskundig onderzoek en de aanstellingskeuring, indien de werkgever deze laat verrichten.
- Het ondersteunen bij het uitvoeren of toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie, samen met de desbetreffende andere kerndeskundigen.
- Een werknemer kan bij twijfel aan de juistheid van de beperkingen van het door de bedrijfsarts gegeven advies een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Bedrijfsartsen zijn verplicht zo’n verzoek te honoreren, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om het niet te doen.
- Het signaleren en melden van beroepsziekten bij het Nederlands Centrum voor beroepsziekten (NCvB)
- Iedere bedrijfsarts moet een klachtenprocedure hebben zodat een werknemer een klacht kan indienen.
De bedrijfsarts kan taken delegeren naar andere deskundigen om de bedrijfsgezondheidszorg doeltreffender en doelmatiger te maken. Lees de werkwijzer taakdelegatie voor meer informatie.