Maatregelen dieselmotoremissie
Allereerst moet bekeken worden of de dieselmotor vervangen kan worden door een ander type aandrijving zoals een elektrische aandrijving.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in haar nieuwe Basisinspectiemodule dieselmotoremissie (BIM) stap voor stap technische uitvoerbare maatregelen beschreven hoe blootstelling aan DME geminimaliseerd kan worden. Belangrijke uitgangspunten zijn de wettelijke grenswaarde (10 microgram per kubieke meter elementair koolstof) en de arbeidshygiƫnische STOP-strategie.
Dieselmotoremissie (DME) is geclassificeerd als kankerverwekkend, wat onder andere betekent dat een blootstellingsregistratie van werknemers verplicht is.
Informatie per branche
Een aantal branches hebben arbocatalogi voor het risico van blootstelling aan DME opgesteld. Wie in een van die branches werkt, dient ten minste te voldoen aan het beschermingsniveau dat volgt uit de maatregelen die in die arbocatalogi zijn beschreven.
DME bevat fijnstof en ruimtes kunnen daarom met fijnstofsensoren gemonitord worden. Ook kan via persoonlijke monitoring (sensor op beschermende kleding of helm) potentiƫle blootstelling worden geschat. Bij deze laatste optie is het belangrijk om op een juridisch juiste wijze met individuele gegevens om te gaan. Voor DME kunnen ook stikstofoxide-sensoren gebruikt worden voor ruimte- en persoonlijke monitoring.