Wat zegt de wet over tillen en dragen?
De Arbowet kent geen specifieke eisen over hoeveel een werknemer mag tillen of dragen. Wel zegt de wet dat werk geen risico’s op mag leveren voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer (Arbobesluit 5.2). Tillen en dragen moet in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opgenomen zijn. Als er sprake is van risico’s, dan moeten maatregelen om de risico’s te bestrijden worden beschreven in een plan van aanpak. Hierin moet ook vermeld staan wie er verantwoordelijk is voor het implementeren van de maatregelen, vanaf wanneer de maatregelen gelden en wanneer alle maatregelen ingevoerd moeten zijn.
Europese norm
In de Europese norm NEN-EN 1005-2 en de internationale norm NEN-ISO 11228-1:2021 en 288414 staan richtlijnen voor tillen en dragen van voorwerpen. Aan de hand van deze normen kun je belangrijke risicofactoren vaststellen. Dat maakt het mogelijk om gezondheidsrisico’s te beoordelen. De richtlijnen zijn opgesteld voor ontwerpers van producten, werkgevers, werknemers en anderen die betrokken zijn bij het organiseren van werkzaamheden, taken, de arbeidsorganisatie en het (her)ontwerpen van producten.
NIOSH-methode
De NIOSH-methode is een manier om uit te rekenen hoeveel een werknemer in een bepaalde situatie mag tillen zonder gezondheidsrisico’s te lopen. Dit is geen verplichte methode, maar de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) hanteert de methode wel. Er wordt naast het tilgewicht ook gekeken naar de tilsituatie, zoals hoe vaak er getild wordt, de afstand van de verplaatsing en de tilhoogte tot de vloer. Op basis van deze gegevens wordt het aanbevolen maximale tilgewicht berekend. Onder ideale omstandigheden is dat maximaal 23 kilo. Bij omstandigheden die niet ideaal zijn is dat gewicht lager.