Vloeren

Alle vloeren in een bedrijf moeten veilig zijn en comfortabel om op te lopen. Er kunnen ongelukken ontstaan als een vloeroppervlak te glad, te stroef, nat of vet is, of onverwachte verschillen in ruwheid of hoogte kent.

Er zijn mogelijkheden en hulpmiddelen om de kans op uitglijden en vallen op een werkvloer te beperken. De werkgever kan deze maatregelen zelf nemen.

  • Breng een antislip-laag aan. Als dat niet uitvoerbaar is, zijn er alternatieve hulpmiddelen. Denk aan stroeve matjes, kant-en-klare strips en schoenen met een antislipzool.
  • Geef met een waarschuwingsbord aan wanneer een vloer nat is, en dus glad kan zijn.
  • Zorg ervoor dat iedereen op de werkvloer werkschoenen draagt die bij voorkeur zijn voorzien van een antislipzool.

Soms staan hygiëne en veiligheid op gespannen voet met elkaar. Bijvoorbeeld als een vloer wordt schoongemaakt en tijdelijk glad is door water en schoonmaakmiddelen. Professionele schoonmaakbedrijven plaatsen een goed zichtbaar en duidelijk waarschuwingsbord op de plekken waar de vloer (tijdelijk) glad kan zijn.

Aandachtspunten

  • Een veilige vloer hoort onderdeel te zijn van het ontwerp van het gebouw.
  • De indeling, de inrichting en de keuze van de materialen zijn belangrijk voor een veilige werkvloer. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de inrichting van de werkplekken.
  • In een ontwerp moet rekening worden gehouden met de eisen voor hygiëne en onderhoud. De wet vereist dat vloeren stroef zijn. Op een stroeve vloer glijden mensen minder snel uit. Veel stroeve vloeren laten zich prima schoonmaken. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen zijn er vaak stroeve vloeren.
  • Door slijtage, vuil en schoonmaakmiddelen kan de stroefheid van een vloer afnemen. De werkgever moet hier rekening mee houden en op tijd maatregelen nemen.