Beperkte wijziging Arbobesluit: asbestregels aangepast per 1 augustus

Per 1 augustus 2024 wijzigen het Arbobesluit, het Asbestverwijderingsbesluit 2005 en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Een aantal regels voor het werken met asbest wordt aangepast. Deze kleine wijzigingen lopen vooruit op de implementatie van de EU-richtlijn voor werken met asbest.

Door de wijzigingen geldt er een aanvullende uitzondering op de asbestinventarisatieplicht voor het gas- en elektriciteitsnet. Ook is er een wijziging in wanneer de asbestcertificatieplicht voor machinisten van toepassing is.
 

Ingangsdatum regels EU-richtlijn nog onbekend

In 2018 presenteerde de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark een meerjarenaanpak voor het asbeststelsel. Het doel was verbeteringen doorvoeren om de arbeidsomstandigheden in de asbestsector te verbeteren. Daarnaast publiceerde de Europese Unie op 30 november 2023 een nieuwe richtlijn voor het werken met asbest en asbestverwerking.
 
De EU-richtlijn sluit niet volledig aan bij de voorgenomen wijzigingen in de regelgeving. Momenteel wordt er hard gewerkt om nieuwe asbestregelgeving vorm te geven, binnen de kaders van de EU-richtlijn. Dat doen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en in samenwerking met diverse stakeholders.

Aanmelden nieuwsbrief

De minimale wijzigingen die per 1 augustus in werking treden, sluiten aan op dagelijkse werkpraktijk van medewerkers in de asbestbranche én vergemakkelijken de handhaving. Daarom is besloten om niet te wachten tot de implementatie van de EU-richtlijn, die niet voor eind 2025 zal worden doorgevoerd.
 
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in regelgeving rondom asbest? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.