Ondersteuning bij werk en dementie: nieuwe hulpmiddelen beschikbaar
In Nederland hebben ongeveer 15.000 mensen onder de 65 jaar dementie. Vaak zijn zij nog aan het werk wanneer de eerste ziekteverschijnselen optreden. Stoppen met werken is niet altijd direct nodig; met goede ondersteuning en aanpassingen kunnen mensen vaak nog actief blijven op de werkvloer. Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd ontwikkelde samen met onderzoeksconsortium WerkDEM praktische hulpmiddelen om werkgevers en andere betrokkenen in de (arbeidsgerelateerde) dementiezorg hierbij te ondersteunen.
De hulpmiddelen bieden handvatten om dementie op de werkvloer eerder te herkennen, een WIA-uitkering goed vast te stellen en werknemers te helpen om zinvol actief te blijven bij hun huidige werkgever. Ze maken deel uit van een bredere campagne rondom werk en dementie, met als doel het creƫren van een zo positief mogelijke ervaring rondom werk voor mensen met dementie op jonge leeftijd en andere betrokkenen.
Handige tools en inspiratie
Op de pagina werk en dementie vind je onder andere de volgende hulpmiddelen:
- signaalkaart Dementie herkennen op de werkvloer;
- informatiebrochure Regelwerk rondom werk en dementie;
- inspiratiekit Actief blijven op de werkvloer met dementie.
Werken met een chronische ziekte of arbeidsbeperking
Dementie is een chronische en progressieve ziekte. Het is belangrijk dat iedereen, ook mensen met een chronische ziekte of arbeidsbeperking, de mogelijkheid heeft om te werken. Weet jij wat de rechten en plichten zijn voor werkenden met een chronische ziekte of arbeidsbeperking? Je leest er alles over op onze pagina Chronische ziekten en arbeidsbeperking.