Wat kan ik als werknemer doen tegen lichamelijke belasting?

Wil jij als werknemer weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? En wat je vervolgens kunt doen om het te voorkomen? Start met het in kaart brengen van jouw eigen lichamelijke belasting. Doe de online test op hoetopwerkjij.nl en weet in 5 minuten welke risico’s jij mogelijk loopt. Je ontvangt ook direct een eerste advies met wat jij kunt doen om de belasting te verminderen!

Start het gesprek op je werk

Als je weet of jouw lichaam overbelast is door je werk, kun je het verminderen van de lichamelijke belasting bespreekbaar maken met je werkgever, leidinggevende, preventiemedewerker, HRM professional en/of collega’s. Dit kan informeel bij de koffiemachine in de kantine door middel van koffiebekers en posters van de campagne, het delen van inspirerende verhalen van deze TOP-teams en TOP-coaches, door dit stappenplan lichamelijke belasting of deze toolbox met gratis instrumenten door te sturen. Hiermee kun je je werkgever of leidinggevende en collega’s van meer informatie voorzien over het aanpakken van lichamelijke belasting.

Denk mee met je werkgever of leidinggevende

Als je weet wat de verantwoordelijkheden zijn van jouw werkgever of leidinggevende bij het voorkomen van lichamelijke belasting op de werkvloer, dan kun je met ze meedenken over goede maatregelen en oplossingen voor jou en je collega’s.

RI&E

Een werkgever is binnen een bedrijf of organisatie verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de risico’s op lichamelijke belasting en het treffen van maatregelen om deze te voorkomen. Een werkgever start met het opstellen, uitvoeren en actueel houden van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). In een RI&E brengt de werkgever alle arbeidsrisico’s binnen een bedrijf of organisatie in kaart, zoals risico’s op het gebied van lichamelijke belasting. Vervolgens maakt hij of zij een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico’s. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Het hebben van een RI&E is wettelijk verplicht.

Lees meer over de RI&E in het Stappenplan Lichamelijke Belasting.

TOP-strategie

Als jouw werkgever of leidinggevende alle risico’s in kaart heeft gebracht, treft hij of zij maatregelen volgens de TOP-strategie om de risico’s te voorkomen. Eerst moet gekeken worden of de oorzaak van de te hoge lichamelijke belasting kan worden weggenomen. Het is belangrijk dat je als werknemer weet wat de TOP-strategie is, zodat je kunt onderzoeken of jouw werkplek daaraan voldoet en met je werkgever mee kunt denken voor oplossingen:

  • De T staat voor technische maatregelen. Kijk eerst met welke technische maatregelen je gezonder kunt werken. Denk aan machines om het werk lichter te maken, zoals een tillift in de zorg of een palletheffer in de bouw.
     
  • Als dat niet kan of niet genoeg is, kijkt je naar de O van organisatorische maatregelen. Kun je bijvoorbeeld met collega’s regelmatig van taken wisselen of vaker pauze nemen?
     
  • Kan dat ook niet of is het niet voldoende? Dan kijk je naar de P van persoonsgebonden maatregelen. Denk aan individuele adviezen of maatregelen zodat jij je werk in een betere houding kunnen uitvoeren. Kun je bijvoorbeeld een voorlichting of training over lichamelijke belasting krijgen van je werkgever of leidinggevende?
Aanpak fysieke belasting: start bij de bron