In de praktijk: ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Een chronische ziekte is een aandoening die niet volledig te genezen is. Om werkenden met een chronische ziekte zo goed mogelijk te ondersteunen, kunnen werkgevers verschillende aanpassingen doen. Deze pagina geeft daarvoor praktische tips, waarbij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa als voorbeeld wordt gebruikt.

In Nederland hebben ruim 100.000 mensen de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Beide zijn chronische darmontstekingsziekten en vallen onder de verzamelnaam IBD. Dat staat voor Inflammatory Bowel Disease (inflammatoire darmziekte).

Gezondheidsklachten

Mensen met IBD kunnen last hebben van klachten als vermoeidheid, (buik)pijn, stress, koorts, gewichtsverlies en concentratieproblemen. Uit onderzoek van de patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL blijkt dat veel mensen met IBD betaald werk doen, vaak in deeltijd. Over het algemeen zijn zij tevreden over hun baan en de relatie met hun leidinggevende en collega's. Toch blijken de klachten voor ongeveer 20% van de respondenten zo ernstig dat zij wel willen, maar niet kunnen werken. Vermoeidheid is bij deze mensen de belangrijkste oorzaak dat zij moesten stoppen met werken.

Aanpassingen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Werkgevers kunnen met relatief eenvoudige aanpassingen en open gesprekken veel betekenen voor werkenden met IBD. Door samen duidelijke afspraken te maken, wordt het voor hen makkelijker om hun werk vol te houden en goed te (blijven) functioneren.

Maatregelen die werkgevers kunnen nemen zijn bijvoorbeeld:

  • flexibele werktijden mogelijk maken;
  • zorgen voor meer rustmomenten;
  • thuiswerken toestaan;
  • zorgen voor werkplek in de buurt van een toilet.

Ondersteuning bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Crohn & Colitis NL is de patiëntenorganisatie voor iedereen met IBD. De vereniging ontwikkelde verschillende informatiematerialen over werk en IBD.

  • De podcast Werk en IBD gaat in op de impact van chronische darmziekten op het (werkende) leven. Een journalist die zelf de ziekte van Crohn heeft, gaat in gesprek met een arbeidsdeskundige, een ervaringsdeskundige en de directeur van Centrum voor Werk Gezondheid. Ook wordt gesproken met een werkgever en zijn medewerker over hun ervaringen met werken en leven met IBD.
  • Deze checklist over werk en IBD geeft werkgevers tips en handvatten om werkenden met een chronische darmaandoening goed te ondersteunen.
  • In deze folder over Werk en IBD staan tips en adviezen voor werkgevers om het gesprek aan te gaan en werkenden met IBD nog beter te faciliteren. De folder besteedt extra aandacht aan hybride werken.

Werkgeverspagina NVAB

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) is de beroepsvereniging van en voor bedrijfsartsen. Werkgevers en dienstverleners – zoals arbodiensten, re-integratiebedrijven en uitvoeringsorganisaties – werken nauw samen met bedrijfsartsen. Op de werkgeverspagina zijn informatie en praktische hulpmiddelen te vinden over het inhuren van een bedrijfsarts, goede samenwerking en arbeids- en bedrijfsgeneeskunde.

Ondersteuning voor zorgverleners

Daarnaast ontwikkelde Crohn & Colitis NL samen met Centrum Werk Gezondheid, zorgverleners en patiënten drie tools die de arbeidsgerichte zorg voor werkenden met IBD ondersteunen:

Screeningsvragen over werk

De tool Screeningsvragen over werk geeft de zorgverlener inzicht in het werk van de patiënt en waarmee de zorgverlener mogelijke werkproblemen kan signaleren.

Zorgverlenerskaart

De Zorgverlenerskaart – in gesprek over werk is bedoeld als hulpmiddel voor zorgverleners om samen met de patiënt de vervolgstappen rondom behandeling en werken met IBD te bespreken.

Patiëntenkaart

Werkenden kunnen de Patiëntenkaart – in gesprek over werk gebruiken om samen met de zorgverlener te bespreken welke behoeften en problemen er zijn op het werk. Ook biedt de kaart handvatten om te bekijken welke mogelijkheden er zijn vanuit de behandeling en/of doorverwijzing.