Ruim 400.000 werknemers in Nederland lijden door fysieke overbelasting aan een beroepsziekte. Zij tillen bijvoorbeeld te veel, bukken te vaak of maken continu dezelfde beweging. Fysieke overbelasting ontstaat als de spieren en gewrichten zo zwaar, lang of vaak worden gebruikt dat er gezondheidsschade aan het lichaam optreedt.
Met welke vorm van fysieke overbelasting een werknemer te maken krijgt, verschilt per sector. De sectoren waarin werknemers het meest te maken hebben met fysieke overbelasting en de daaraan gerelateerde beroepsziekten, zijn: Agrarisch en Groen, Industrie, Bouw, Zorg en Vervoer en Opslag (TNO).
Fysieke onderbelasting wordt ook wel lichamelijke onderbelasting genoemd.
Soorten fysieke overbelasting
Werknemers die (bijna) dagelijks voorwerpen of mensen tillen of dragen hebben een grotere kans op (blijvende) rugklachten. Wat zegt de wet over tillen en dragen en wat zijn de mogelijke maatregelen? Dat lees je hier.
Het duwen of trekken van voorwerpen – ook als deze op wielen staan – vraagt veel energie en kan onder andere leiden tot schouderklachten. Wat zegt de wet over duwen en trekken en wat zijn de mogelijke maatregelen? Dat lees je hier.
De trillingen van apparatuur, machines en voertuigen werken door op het lichaam, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan aan de rug, schouders en armen. Wat zegt de wet over trillingen en schokken en wat zijn de mogelijke maatregelen? Dat lees je hier.
Onder repeterende handelingen worden relatief kortdurende bewegingen verstaan die zich voortdurend op nagenoeg dezelfde wijze herhalen, meer dan tweemaal per minuut. Op den duur kan dit tot klachten aan armen, nek of schouders leiden. Wat zegt de wet over repeterende handelingen en wat zijn de mogelijke maatregelen? Dat lees je hier.
Werknemers die voornamelijk staan en daarbij weinig lopen, kunnen op den duur problemen krijgen met de doorbloeding of klachten aan de rug, heupen, knieën en/of voeten. Wat zegt de wet over staand werk en wat zijn de mogelijke maatregelen? Dat lees je hier.
Werknemers die vaak of lang achter elkaar in ongunstige werkhoudingen werken, hebben meer kans op (blijvende) klachten of beroepsziekten aan spieren, pezen, banden of gewrichten. Wat zegt de wet over werkhoudingen en wat zijn de mogelijke maatregelen? Dat lees je hier.
Campagne
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voerde van 2020 tot en met 2022 een campagne om werknemers en werkgevers bewust te maken van de risico’s van fysieke overbelasting. Bekijk de campagnepagina [link] voor tips en inspiratie om fysieke overbelasting te voorkomen.
Naast fysieke overbelasting kan er ook sprake zijn van fysieke onderbelasting. Lees hier meer over fysieke onderbelasting.