Fysieke onderbelasting
Nederlandse werknemers zitten tijdens hun werkdag ontzettend veel. Het kan per sector verschillen hoeveel uur ze op een werkdag zitten. De sectoren waarin het meest zittend wordt gewerkt, zijn: ICT, Zakelijke dienstverlening, Financiële dienstverlening, Openbaar Bestuur en Vervoer.
Werknemers die te weinig bewegen en te veel zitten hebben te maken met fysieke onderbelasting. Dit vergroot de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden.
Fysieke onderbelasting wordt ook wel lichamelijke onderbelasting genoemd.
Beeldschermwerkers
Zittend werk gaat vaak gepaard met beeldschermwerk. Naast een verhoogde kans op bovengenoemde klachten, kunnen beeldschermwerkers ook last krijgen van andere gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan klachten aan de armen, nek, schouders en ogen. Lees hier verder over beeldschermwerk.
Zitten verminderen
Het risico op ziekten en vroegtijdig overlijden door langdurig zitten staat los van bewegen in de vrije tijd. Dagelijks intensief sporten werkt preventief, maar is voor de meesten niet haalbaar. Daarom is het van belang om het zitten tijdens het werk te verminderen door regelmatig op te staan en te bewegen. Dat verkleint de kans op nadelige gezondheidsgevolgen. Klik hier voor meer informatie over en handige tips bij zittend werk.
Campagne
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voerde in 2021 en 2022 een campagne om werknemers en werkgevers bewust te maken van de risico’s van fysieke onderbelasting. Bekijk de campagnepagina [link] voor tips en inspiratie om meer te bewegen tijdens het werk.
Naast fysieke onderbelasting kan er ook sprake zijn van fysieke overbelasting. Lees hier meer over fysieke overbelasting.