Lawaai op het werk

Te veel geluid op het werk kan het gehoor beschadigen. Zo erg dat het kan leiden tot lawaaislechthorendheid. Dit is een gehoorbeschadiging die niet meer geneest. Om werkenden te beschermen tegen lawaaislechthorendheid moeten werkgevers de plaatsen en werkzaamheden inventariseren waar dit gevaar zich voordoet en maatregelen treffen. Vanzelfsprekend moet de effectiviteit van de maatregelen ook worden gecontroleerd.

Geluid ontstaat door snelle luchtdrukverschillen. Als die luchtdrukverschillen heel erg groot zijn, kan dit het oor beschadigen. Blootstelling aan een grote en harde geluidsdosis leidt tot tijdelijke gehoorvermindering, oorsuizen of het horen van een pieptoon. 

Bij incidentele blootstelling herstelt het gehoor meestal. Maar bij regelmatige blootstelling aan een grote dosis ontstaat een blijvende gehoorschade. Deze schade ontstaat meestal geleidelijk, maar kan ook acuut optreden. Bij een geleidelijk optredende gehoorschade is het vaak de omgeving die schade bij jou opmerkt.

Symptomen van gehoorschade

Gehoorschade kun je als volgt herkennen. Iemand:

  • gaat vaak harder praten;
  • zet het geluid van tv en radio harder;
  • hoort geen hoge tonen of zachte geluiden meer;
  • heeft moeite met telefoneren;
  • heeft moeite met het voeren van een gesprek in een rumoerige omgeving;
  • hoort soms fluit-, piep- of bromtonen. 

 
Veel geluid vergroot niet alleen de kans op gehoorschade, maar kan in sommige gevallen ook leiden tot een verhoogde bloeddruk, stress, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Bovendien neemt de kans op ongevallen toe doordat bijvoorbeeld waarschuwingssignalen niet worden gehoord. Verder kan het niet goed horen van instructies grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij de verzorging van patiënten. Een verbeterde geluidsomgeving kan bijdragen aan de kwaliteit van leven, het functioneren en de productiviteit. Bovendien kan het voortijdige uitval voorkomen. Als hinderlijk geluid een risico is op de werkvloer, moet de werkgever dit opnemen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Beroepen met grote kans op gehoorschade

Werknemers in de volgende beroepen hebben veel te maken hebben met hoge geluidsniveaus: hout- en metaalbewerkers, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, defensiepersoneel, politieagenten, boeren, dj’s en musici (leden van orkesten). Ook op minder voor de hand liggende werkplekken komt soms schadelijk geluid voor. Zoals in zwembaden, gymzalen, recreatiecentra en kinderdagverblijven.