Tips om veilig te werken in de hitte en de zon
Het is zonnig en (zeer) warm. Ook in deze warme temperaturen is het belangrijk om gezond en veilig te werken. Zowel buiten als binnen. Een werkgever moet maatregelen nemen om hittestress of oververhitting bij werknemers te voorkomen. En ook werknemers kunnen een aantal dingen doen om gezond en veilig in de hitte te werken.
De regelgeving voor werken in extreme temperaturen is vastgelegd in het Arbobesluit, artikel 6.1. In dit artikel staat dat ‘er alles aan gedaan moet worden om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen’. Werkgevers en werknemers geven hier zelf een passende invulling aan. Een werkgever kan bijvoorbeeld:
- de risico’s van een te hoge temperatuur opnemen in de RI&E;
- een hitteplan opstellen;
- een kerndeskundige raadplegen om te bepalen welke risico’s werknemers mogelijk lopen.
Werken op kantoor
Voor werk in kantoren en kleine werklokalen bestaan er algemene richtlijnen om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. In de zomer is de ideale binnentemperatuur tussen de 23 en 26˚C.
- Bij binnentemperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en moet er worden nagedacht over maatregelen.
- Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28˚C.
- Voor intensief lichamelijk werk geldt een maximum van 26˚C, mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C.
- Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C, mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Extra aandacht voor kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen verdienen bij hitte speciale aandacht. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers met een slechte conditie, overgewicht of juist een laag gewicht, hart- en vaatziekten en werknemers die zwanger zijn of geneesmiddelen gebruiken. Alle werknemers – binnen én buiten de kwetsbare groepen – kunnen bij de bedrijfsarts advies inwinnen over werken in de warmte.