Tips en handige instrumenten bij zittend werk

Een werkgever speelt een belangrijke rol in het beperken van langdurig zitten tijdens het werk. De werkgever heeft tenslotte de wettelijke verplichting om te zorgen voor een gezonde werkplek en arbeidsrisico’s te beperken. Daarnaast heeft het bedrijf er een belang bij om personeel optimaal inzetbaar te houden.

Mogelijke maatregelen

Om de risico’s te verminderen is het van belang om lange periodes van zitten te onderbreken door even te gaan staan of lopen. Belangrijk is dat de beenspieren actief worden. Hieronder vind je voorbeelden van maatregelen die werkgevers en medewerkers kunnen treffen.  

  • Het omvormen van de bedrijfscultuur tot een actieve cultuur, waarin bewegen tijdens en tussen het werk door de norm is.  
  • Dynamisch kantoormeubilair maakt afwisseling en bewegen tijdens het uitvoeren van kantoortaken mogelijk. Zit-statafels kunnen bijvoorbeeld de afwisseling tussen zitten en staan faciliteren. Ook bureaufietsen maken bewegen tijdens kantoortaken mogelijk.  
  • Herinrichting van de koffie- of pauzeruimtes met in hoogte verstelbare tafels.  
  • Het stimuleren van staand of lopend vergaderen en telefoneren.  
  • Het inlassen van beweegmomentjes, zoals even lopen en bewegen tijdens een pauze op kantoor of tijdens het rijden.

Handige instrumenten, documenten en links

Bij zittend werk is niet zozeer sprake van fysieke overbelasting, maar juist van onderbelasting. Onderzoek van TNO laat zien dat werkenden op een werkdag gemiddeld 8,9 uur zitten. Voor mensen met een kantoorbaan is dit zelfs meer dan 10 uur per werkdag. Ondanks dat er nog geen wetgeving of richtlijnen zijn die bepalen wanneer mensen te lang zitten, is er wel steeds meer informatie beschikbaar en zijn er tools ontwikkeld om meer bewegen te stimuleren.